mercredi 24 juin 2009

Port Coquitlam pleure ses saumons - Port Coquitlam mourns its salmon


Ce weekend, les volontaires qui s'assurent du bien-être des petits saumons qui viennent d'être relachés à Hyde Creek, à Port Coquitlam, ont fait une découverte macabre. Des milliers de petits saumons sont morts, tués par des produits chimiques qui ont été déversés de façon illégale dans la rivière. Lorsque l'on connait les efforts nécessaires pour remettre des saumons dans ces rivières et l'état déjà peu brillant des populations de saumon de la région, on comprend pourquoi les volontaires ont poussé un gros coup de gueule dans les médias ce matin. Avec tout ce que l'on dit sur l'environnement il est attérant de voir qu'il y a encore des kékés pour aller déverser leurs cochonneries dans les rivières...

Normalement, les bouches d'évacuation d'eau qui se retrouvent dans les rivières à saumon sont décorées d'un petit saumon jaune, pour signaler aux passants de ne rien déverser de toxique à cet endroit. Ce matin, des agents d'Environnement Canada enquêtent pour savoir exactement quels produits ont été ainsi répandus et découvrir les coupables.



Port Coquitlam s'efforce de sensibiliser sa population à la préservation de ce frai de saumon depuis plusieurs années. Ils organisent chaque mois de novembre un Festival du Saumon où l'on peut voir les "petits" de l'année revenir frayer dans la rivière:

Photo de Ahirshfeld

Sources: The Tyee
Hyde Creek Watershed Society


From The Tyee this morning:

Thousands of dead Coho salmon fry are floating around in a “toxic soup” after a chemical spill in Port Coquitlam’s Hyde Creek.

Ted Wingrove, the president of the Hyde Creek Watershed Society, told Vancouver 24 hours that Sunday’s discovery has left him devastated.

“It’s a substantial loss, there are several thousand that have died,” Wingrove said. “They were virtually suffocated and burned, all their gills are bleeding. Whatever it is, these are some serious chemicals.”

Two officers from Environment Canada are currently on scene trying to identify the chemicals in the creek and track their origin.

They’re also conducting an environmental assessment at the creek.

It’s believed the chemicals were flushed down a storm drain – which feeds into the creek – from the surrounding neighbourhood.

But even finding the culprit won’t undo the damage that’s been caused.

“We have one of the best salmon runs in the Lower Mainland, but it’s obviously going to be quite down at the next cycle,” Wingrove said. “It’s a shame because the Coho is already disappearing in the Lower Mainland.”

And even with global warming getting all the headlines, it’s our carelessness that is the biggest killer at creeks and rivers, according to Wingrove.

Disposed chemicals from drug labs have become especially harmful.

“We’ve been trying to educate people for years,” he said. “We have someone that goes around and paints yellow fish on the storm drains, which means dump nothing down the drain. But many people don’t listen or care.”


I'm just appalled by such a lack of respect and understanding when you know the salmon truly is the blood of this coast. I propose we get the culprits to take a dip in the toxic soup they created.

If you have time, go for a walk along Hyde Creek or check out Port Coquitlam's Salmon Festival in November to learn more about these incredible creatures.

1 commentaires:

dick a dit…

cela me fait penser qu'ici (en normandie) on a pêcher un saumon de la seine... le dernier avait été pêché dans les années 1950 je crois... on a encore du boulot...

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